Čebelarstvo Koželj
Elektronska pošta: cebelarstvo@kozelj.info
Adamičeva 5, Šmarje-Sap, Slovenija Čebelji izdelki in pridelki Ogled čebelarstva in Ogled muzeja čebelarske kulturne dediščine DOMOV PRIDELKI DARILA MUZEJ ČEB. TURIZEM AKTUALNO SLIKE KONTAKT
MED: Čebele nabirajo medičino ali nektar na cvetovih rož in dreves. Mano ali medeno roso pa na iglicah iglavcev in listih listavcev, kot izloček kaparjev in ušic. Te surovine predelajo v med in ga skladiščijo v celice v satju. Iz njega odstranijo vso odvečno vlago. Čebele pri predelavi medičine izločajo iz svojih žlez kvasine, s tem med obogatijo, saj mu dajo življenje. Zaradi te lastnosti med uvrščamo pod živila živalskega izvora. Te snovi so za vsa živa bitja izrednega pomena. Nato med puste dozoreti in po končanem zorenju satne celice zaprejo z voščenimi pokrovci. SESTAVA MEDU: Med je sestavljen iz 76% lahko prebavljivih sladkorjev: monosaharidov, disaharidov in polisaharidov. Posebnost slovenskega medu je nizka osebnost vlage od 14 do 18%. Vsebuje še okoli 6% mineralnih snovi, vitaminov, encimov, inhibinov, kislin, beljakovin, flavonidov, aldehidov, ketonov, eteričnih olj in še mnogo drugih stvari. Med je živilo z veliko energijsko in fiziološko vrednostjo. V prehrani je nezamenljiv zaradi sestavin, ki ohranjajo fizično kondicijo zdravega organizma. Aromatske snovi v medu pa delujejo pomirjujoče. VRSTE MEDU: Med razvrščamo v dve vrsti. Cvetlični med čebele nabirajo kot nektar na cvetovih rastlin. Gozdni med pa kot mano na listih listavcev in iglicah iglavcev. Lahko pa je tudi mešanica obeh, kadar se ob cvetenju rastline pojavi še mana. Med ločimo po barvi in okusu. Kakršne barve je medičina ali mana, take barve ostane med. Eterična olja, ki jih vsebuje medičina ali mana dajo medu izrazito aromo, okus in vonj.
AKACIJEV MED: Je prijetne arome, bolj redek in je svetlo zelenkasto rumen.
KOSTANJEV MED: Diši po pelinu, je bolj ali manj grenak in je temnejše rjavkasto zelene barve.
LIPOV MED: Diši po lipovem cvetju, nekoliko draži sluznico in je rumen z zelenkastim opalnim odsevom.
GOZDNI MED: Je temnejši prijetnega okusa v njem so tudi mane iglavcev, zato je odličen za izkašljevanje in pomaga pri vnetju dihal, proti živčni napetosti in slabokrvnosti.
SMREKOV MED: Je precej gost, rahlega okusa po smoli, bogat je z mineralnimi snovmi in je rdečkasto rjave barve.
HOJEV ALI JELKIN MED: Je zelo gost, skoraj brez vonja, milega okusa po jelovini, bogat z mineralnimi snovmi, temno rjavo zelene barve, je najbolj iskan in cenjen med.
CVETLIČNI ALI TRAVNIŠKI MED: Je mešanica medu nabranega na različnih cvetovih na travnikih. Je v svetlo rumenkasto rjavih tonih in prijetnega okusa. Kadar pasemo čebele na področjih, kjer raste v večini ena vrsta rastline dobimo sortni med.
PROPOLIS: Smolnato snov propolis čebele nabirajo na različnih rastlinah, zlasti na popkih ali pa kot stranski produkt pri predelavi cvetnega prahu. Čebele dodajo tem smolam še izločke žlez slinavk, rudninske snovi in vitamine. Propolis sestavljajo balzam (53%), hlapno olje (10%), pelod (5%) in pepel v katerem so železo, kalcij, aluminij, vanadij, stroncij, mangan, silicij in še drugi elementi. Vse vrste propolisa vsebujejo flavonske derivate, cimetovo, kofeinsko kislino in kislino benzol, ki deluje bakteriostatično in baktericidno, ter ferulovo kislino, ki deluje antibakterialno na grampozitivne in gramnegativne mikro organizme.
CVETNI PRAH (PELOD): Cvetni prah čebele nabirajo na cvetočem rastlinju v koške na nogah. Ko čebela nabira pelod, ga vlaži s slino in z nektarjem ali medom iz svojega medenega želodčka in ga zvalja v male grudice. Te odnese v panj in odloži v celice v satju. Poleg medu je cvetni prah popolna beljakovinska hrana, brez katere ne bi bilo čebeljega legla niti življenja družine. Zrnce cvetnega prahu vsebuje: okoli 25% beljakovin, najmanj 18 aminokislin, veliko vitaminov, flavonoidov, beta karotenov, okoli 28 mineralov, 11 encimov, 14 koristnih maščobnih kislin, 11 vrst sladkorjev, hormone (npr. rastni hormon), antibiotične in še druge snovi. Z uživanjem cvetnega prahu kot hrano tudi mi dobimo snovi, ki so nam potrebne in koristne, saj določenih snovi druga živila ne vsebujejo. Uživamo ga samega, namočenega v vodi, mleku ali jogurtu. Stoji naj vsaj dve uri, da se zrnca cvetnega prahu razgradijo. Preventivno ga jemljemo 20g. dnevno, otroci pa pol manj. Uživamo ga trikrat dnevno tri mesece, zlast v začetku pomladi in pozno jeseni.
MATIČNI MLEČEK: Matični mleček vsebuje: beljakovine (12 do 25%), sladkorje (10 do 15% fruktozo, glukozo, saharozo, ribozo), aminokisline (10 do 29%), vitamine: A, D, E, K, C, B kompleks, acetiholin, encime, protibakterijske snovi (baktericide), flavonoide, rudninske snovi (žveplo, dušik in fosfor) in decensko kislino (za katero menijo, da pripomore k daljšemu življenju).
KREMNI MED (KREMKO): Mešanica medu, cvetnega prahu, matičnega mlečka in propolisa. Ta mešanica je energijsko izredno bogata hrana. Priporočamo ga vsem starejšim in slabotnim ljudem za krepitev imunskega sistema in vsem, ki se zavedajo nevšečnosti prehladov. Najbolje ga je uživati zjutraj in zvečer po eno čajno žličko, preventivno po tri mesece v letu v začetku pomladi in jeseni.
MEDENI LIKER: Medeni liker je sestavljen iz sadnega žganja, medu in vode. V njem prevladuje okus in vonj po medu in vsebuje od 16 do 25% alkohola. Za to pijačo je pomembno staranje, čim starejša je tem bolj aromatična je in prijetnega okusa. Kot aperitiv se ponudi prijetno ohlajen.
Elektronsko sporočilo     |      Tel.: +386 1 787 58 93
na vrh